ΟΜΟΦΩΝΟ «ΝΑΙ» ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ…

ΟΜΟΦΩΝΟ «ΝΑΙ» ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ…

Ήταν πράγματι ένα Δημοτικό Συμβούλιο, ίσως από το μέλλον, αφού σίγουρα δεν ήταν από το παρελθόν… Αυτό που έγινε πριν λίγο στο Δήμο Φαιστού και ήταν μια ομολογουμένως ευχάριστη έκπληξη προς όλους, καθώς φάνηκε σύμπνοια και ομοψυχία, που εκφράστηκε με το ομόφωνο «ναι» στον προϋπολογισμό του Δήμου, παρά τις όποιες επιφυλάξεις των Δημοτικών Συμβούλων!

Με απόντες τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ.κ. Αρμουτάκη και Ταγαράκη ξεκίνησε (και ολοκληρώθηκε) η συζήτηση του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαιστού.

Εισηγητής ήταν ο αρμόδιος επί των οικονομικών αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Μανιαδάκης ο οποίος και τόνισε την αναγκαιότητα και τη δυσκολία του προϋπολογισμού, καθώς ο Δήμος είναι υπό παρακολούθηση, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας, όπως τόνισε…

 

Από πλευράς της μείζονος αντιπολίτευσης μίλησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Μαυράκης, ο οποίος και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «έκθεση ιδεών», ζητώντας περαιτέρω στοιχεία για τα εντάλματα του 2013 που δεν πληρωθήκαν, για το υπόλοιπο της ΣΑΤΑ, για το απλήρωτο ρεύμα που ανέρχεται σε 400.000 ευρώ, για το τι χρωστάμε στα καύσιμα και τι στις επισκευές κ.α.

Την αντίδραση του αντιδημάρχου κ. Φασομυτάκη προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Μαυράκη.

- Πληρώσαμε κάνοντας αιματηρές οικονομίες, τόνισε, σημειώνοντας ότι η Δημοτική Επιτροπή παιδείας που προΐσταται με 150.000 ευρώ έκανε έργο που δεν έγινε όταν έπαιρνε επιχορηγήσεις 350.000 ευρώ… Χρησιμοποιήσαμε εργάτες του Δήμου σε πολλά έργα και έτσι με οικονομία κάναμε έργο…

Ο κ. Σάββας Καμπουράκης αναφέρθηκε στα 176.000 ευρώ της κοινωφελής επιχείρησης του Δήμου, αλλά και στα έξοδα συντήρησης των  αυτοκινήτων που είναι πολλά και που δεν υπάρχουν στον προϋπολογισμό.

Απαντώντας ο κ. Μανιδάκης αμφισβήτησε τον ορθότητα των ποσών που αναφέρθηκαν και τόνισε ότι θα δοθεί βάρος στην είσπραξη των χρεών προς το Δήμο, κάνοντας αναφορά στα τέλη παρεπιδημούνταν που κάποιοι τα πληρώνουν και κάποιοι όχι…

Ο κ. Νίκος Καργάκης επέμεινε την ανάγκη νοικοκυρέματος του Δήμου, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι για τις οφειλές των Δημοτών, καθώς όλοι γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση των κατοίκων της περιοχής.

- Η κυβέρνηση μεταφέρει συνεχώς αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να μεταφέρει και ανάλογους πόρους. Έχει βαλθεί να την διαλύσει, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Δήμου να εντάξει έργα σε προγράμματα με τη στήριξη της αιρετής Περιφέρειας.

-   Ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και πρέπει να ψηφιστεί, σημείωσε…

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Νικολακάκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε στα έσοδα που θα πρέπει να έρχονται από την πολιτεία και δεν έρχονται, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των εσόδων τα οποία και τα θεωρεί κλειδί για την υλοποίηση του προϋπολογισμού.

-  Ο κάθε θεσμός έχει δυο μεγάλα βιβλία, τόνισε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Φραγκίσκος Ρομπογιαννάκης. ¨Ένα είναι το τεχνικό πρόγραμμα και το άλλο ο προϋπολογισμός. Δεν κατηγορώ κανένα που στο παρελθόν δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό, αλλά ο χρόνος ωριμάζει τους ανθρώπους, κατέληξε!

 -   Σήμερα είναι μια ευτυχισμένη μέρα για το Δήμο μας, σημείωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μανόλης Χουστουλάκης. Μας πήρε 3 χρόνια για να ομονοήσουμε! Φαίνεται πως έπεισε η δημοτική αρχή με το έργο της ότι θα πρέπει να ψηφίζονται οι προϋπολογισμοί…

Κλείνοντας τη συζήτηση η Δήμαρχος κ. Μαρία Πετρακογιώργη τόνισε ότι είναι παράδειγμα πολιτικού πολιτισμού η αποψινή συνεδρίαση. Η κεντρική πολιτική σκηνή αντιμετωπίζει βάναυσα τους πολίτες της περιφέρειας και αδιαφορεί για τα προβλήματά τους.