«Τίποτα δεν πάει χαμένο…»! Μια ομιλία στο Γυμνάσιο Τυμπακίου για το αλκοόλ που έφερε πολύ γρήγορα αποτελέσματα…

 

Πραγματικά εντυπωσιάστηκαν όλοι με την πρωτοβουλία μαθητών και εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Τυμπακίου να παρουσιάσουν στην Ημερίδα για το αλκοόλ στο Σπήλι χθες το πρωί παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού ταινία με θέμα: «Όταν οδηγεί το αλκοόλ…».

Μάλιστα η παρέμβαση έγινε από την Ομάδα Μαθητών των Β’ και Γ’ τάξεων του Γυμνασίου Τυμπακίου στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων-αγωγής υγείας με υπεύθυνους καθηγητές τους: Ευαγγελία Πιπεράκη, Αικατερίνη Χρήστου και Παναγιώτη Σαμόλη.

Μια πολύ σημαντική είδηση, αφού δε βλέπουμε συχνά να παίρνονται τέτοιες πρωτοβουλίες και να παρουσιάζονται παρόμοιες εργασίες.

Όμως αυτή η πρωτοβουλία δεν προήρθε από παρθενογένεση.

Πριν ένα χρόνο το σχολείο είχε ξεκινήσει, προσπάθεια ενημέρωσης των μαθητών του για το αλκοόλ.

Έτσι το τρίτο δεκαήμερο που περυσινού Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο ενημερωτική εκδήλωση για το αλκοόλ με ομιλητή το Γιατρό του Κέντρου Υγείας Μοιρών Μανώλη Μεραμβερλιωτάκη.

Γράψαμε τότε (κείμενο: Χρυσούλα Καλαϊτζάκη – Ζορμπά):

«Μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική συνάντηση – παρέμβαση πρόληψης, σήμερα (23 Μαΐου 2017) στο Γυμνάσιο Τυμπακίου σχετικά με τη χρήση του αλκοόλ. 
Σκοπός η ενημέρωση των εφήβων μαθητών, οι οποίοι δυστυχώς θεωρούν ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι ακίνδυνη, για το φαινόμενο της εξάρτησης από αυτό και η ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την επιλογή υγιών στάσεων και συμπεριφορών ως προς τη χρήση του.

Εποικοδομητική και εμπεριστατωμένη η εισήγηση, από το γιατρό του Κ.Υ. Μοιρών κ. Μεραμβελιωτάκη Μανώλη, βοήθησε τα παιδιά που την παρακολούθησαν, να προβληματιστούν και να εμβαθύνουν στο θέμα, προκειμένου να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές και να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Τέλειο και το βιωματικό παιχνίδι ευαισθητοποίησης που ακολούθησε, κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών που έδωσαν τα δικά τους μηνύματα. 

Το θέμα της χρήσης αλκοόλ είναι τεράστιο μιας κι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της γης καταναλώνει σημαντικές ποσότητες αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εφήβων!

Στην Ελλάδα το αλκοόλ είναι ενταγμένο με κάθε τρόπο στην προσωπική και κοινωνική ζωή, είναι εύκολα προσβάσιμο και δυστυχώς συνυφασμένο στην κουλτούρα μας με την ανεξαρτητοποίηση, τη «μαγκιά» και τη διασκέδαση. 

Είναι σαφές ότι οι παρεμβάσεις πρόληψης όσον αφορά τη χρήση του αλκοόλ χρειάζεται να ξεκινούν από την πρώιμη σχολική ηλικία.

Οικογένεια, κοινωνία και πολιτεία οφείλουν ν’ αναγνωρίσουν το μέγεθος του προβλήματος και να το αντιμετωπίσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ .....και επέλεξε για τη ΖΩΗ σου!».

Τίποτα λοιπόν δεν πάει χαμένο…

Πολλά μπράβο σε όλους τους συντελεστές, με την ελπίδα κάποτε να δουν όλοι το έργο τους και την προσφορά τους…