Μια πραγματική ιστορία στο βιβλίο: Το αγόρι που δεν ήταν εκεί του Martin Pistorius

 

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Ένα από τα βιβλία που θεωρώ ότι καθηλώνουν τον αναγνώστη είναι και το συγκεκριμένο «Το αγόρι που δεν ήταν εκεί» του Martin Pistorius.

 

Κάποιες φορές, ίσως χρειάζεται να διαβάσουμε αληθινές ιστορίες , για ανθρώπους που ξεπέρασαν το σώμα τους, τις προβλέψεις των ιατρών ακόμα και τον ίδιο τον θάνατο προκειμένου να αποκτήσουμε περισσότερη θετική σκέψη , αισιοδοξία κ υιοθετώντας κάποια άλλη οπτική γωνία σχετικά με την ίδια μας τη ζωή.

Η συγκεκριμένη ιστορία δίνει ς ένα μάθημα ελπίδας μέσα από έναν άνθρωπο που ξανάφτιαξε τη ζωή του βγάζοντάς την κυριολεκτικά από την ψυχική απομόνωση που την είχε κλεισμένη. Διαβάζοντας την ιστορία του Μάρτιν Πιστόριους ίσως διαπιστώσουμε ότι αφορά τις ζωές όλων μας.

Ο Νοτιοαφρικανός Μάρτιν Πιστόριους, ,ήταν μόλις δώδεκα χρονών όταν αρρώστησε. Πρώτα σταµάτησε να µιλά και στη συνέχεια να τρώει. Αργότερα , άρχισε να χάνει τις αισθήσεις του και την επαφή του µε το περιβάλλον. Κι όταν, μέσα σε δεκαοκτώ μήνες, καθηλώθηκε σε αναπηρικό καρότσι, οι γιατροί σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Η λάθος,όμως , διάγνωση των γιατρών η οποία θα του δώσει μόλις δύο χρόνια ζωής και θα καταστρέψει ολόκληρο τον ψυχικό του κόσμο προκαλώντας ρήξη στις σχέσεις των μελών της οικογένειά του. Ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω και στο βιβλίο αναφέρεται σε πρώτο πρόσωπο η προσωπική διαδρομή του Μάρτιν από την ψυχολογική κ σωματική του καταστροφή στην επιβίωση και στη συνέχεια στη προσωπική νίκη για την αντιμετώπιση του προβληματός του.

Διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο το οποίο δεν κρύβω πως μου προκάλεσε ρίγη συγκίνησης διαπίστωσα για άλλη μία ακόμη φορά πως αν έχεις κοντά σου ανθρώπους που σε αγαπάνε κ σε στηρίζουν κ βέβαια αν εμπιστεύεσαι τις προσωπικές σου δυνάμεις μπορείς να πετύχεις πολλά στη ζωή σου. Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη για την αντιμετώπιση κάθε δυσκολίας κ προβλήματος.

Το αγόρι που δεν ήταν εκεί τελικά πάντα ήταν εκεί και μέσα από την προσωπική του εξομολόγηση μας δίνει μαθήματα ζωής.

*          Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών