Λάθη επί λαθών στη διαχείριση του φράγματος Φανερωμένης το έφερε στη σημερινή του μορφή…

 

Του Ζαχαρία Καψαλάκη

Ήξερε άραγε η Επιτροπή του φράγματος Φανερωμένης ότι υπήρχε κανονισμός ο οποίος θα έπρεπε να εφαρμόζεται στη διαχείριση του;

 Πιστεύουμε πως όλοι ήξεραν…

Το θέμα είναι ότι έπρεπε να έλθουν οι υπηρεσιακοί από το Ηράκλειο για να εφαρμοστεί αυτός ο κανονισμός.

Συγκεκριμένα να δώσουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα για να γίνει κατανοητό το θέμα:

*          Όταν το φράγμα ήταν γεμάτο (2015), οι ΤΟΕΒ και όλοι οι υπόλοιποι (Γαλιά, Σκούρβουλα, Φανερωμένη – Βώροι, Νέο Δίκτυο Βώρων, Ξηρικός Τυμπακίου) μπορούσαν να αντλήσουν από το φράγμα 8.000.000 κ.μ. νερού. Όμως εκείνη τη χρονιά άντλησαν 14.000.000 κ.μ. νερού.

*          Την επόμενη χρονιά (2016) που το φράγμα είχε περίπου 12.000.000 κ.μ. και θα μπορούσαν να αντλήσουν 5-6.000.000 κ.μ. νερού, άντλησαν από το φράγμα 9.000.000 κ.μ. νερού, φτάνοντάς το σε οριακά σημεία.

*          Πέρυσι (2017) που το φράγμα είχε λιγότερο από 6.000.000 κ.μ. νερού και που οι ΤΟΕΒ δεν μπορούσαν να πάρουν, πήραν όλοι με αποτέλεσμα να πιάσουμε κυριολεκτικά πάτο.

*          Φέτος στην Επιτροπή του Φράγματος συμμετέχουν δυο Υπηρεσιακοί Υπάλληλοι της Περιφέρειας Κρήτης και ο κανονισμός επιτέλους εφαρμόστηκε, Το νερό μοιράστηκε αναλογικά στις περιοχές που έπρεπε να το πάρουν…

Φανταστείτε αν είχε εφαρμοστεί εξ αρχής ο κανονισμός, σίγουρα δεν θα φτάναμε σ΄ αυτή την κατάσταση!

Το φράγμα θα είχε νερό, πάνω από 6.000.000 κ.μ. και δεν θα κινδύνευαν τα ξηρικά, που φέτος θα περάσουν μια πολύ δύσκολη χρονιά.

Μάλιστα όπως μας έλεγε χθες μέλος της Επιτροπής το οποίο εξ αρχής είχε αντιδράσει στην κατανομή του νερού με τον τρόπο που γινόταν: «είναι ευλογία για το φράγμα και για την περιοχή, η παρουσία των δυο υπηρεσιακών υπαλλήλων. Επιτέλους έβαλαν τάξη…».

Ας βάλουν λοιπόν όλοι νερό στο κρασί τους γιατί οι καιροί δεν ευνοούν άκαιρες πολιτικές με το νερό του φράγματος…

(Υ.Γ.: Για να μην πάρει η "μπάλλα" όλα τα μέλη της Επιτροπής, να τονίσουμε ότι κάποιοι μειοψηφούσαν και καλό θα είναι να δωθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων για να μάθουν οι Μεσαρίτες ποιος ψήφιζε τι...)