40ήμερο μνημόσυνο στη μνήμη του Μηνά Πολυχρονάκη την Κυριακή στους Βώρους

 

Γέννημα θρέμμα των Βώρων ο αείμνηστος Μηνάς Πολυχρονάκης, που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως «τσαγκάρης της Νέας Υόρκης»!

 

Ο άνθρωπος με πείσμα και αγώνα έδειξε ότι μόνο με τη θέληση ο άνθρωπος μποεί να καταφέρει τα ακατόρθωτα…

Την Κυριακή του Θωμά συμπληρώνονται 40 ημέρες από το θάνατό του και η οικογένειά του (η σύζυγός του Μαρία και τα παιδιά του Νικόλαος, Ασημένια, Μηνάς και Μανώλης) και οι συγγενείς του (αδέλφια, ανήψια, ξαδέλφια και λοιποί συγγενείς) που ζουν στους Βώρους, θα τελέσουν 40ήμερο μνημόσυνο στη μνήμη του στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Σήμερα, ως ένα μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του, θα δημοσιεύσουμε μια συνέντευξη που είχε δώσει τον Ιανουάριο του 2010 στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» του Ηρακλείου:

«Δεν ξεχνώ ποτέ την Κρήτη, όπως και τα παιδικά μου χρόνια» είχε πει ο ίδιος στην «Π», τον Ιανουάριο του 2010.

Είχε αναφέρει πως, λόγω της αναγνώρισης που είχε η δουλειά του, αισθανόταν ότι οι κόποι του είχαν δικαιωθεί, «νιώθω ότι ανταμείβομαι για τα χρόνια που χάλασα σαν παιδί και νεαρός στην Ελλάδα, το πόσο δούλεψα» είχε πει στη συνέντευξή του.

Επί 25 χρόνια διατηρούσε μαγαζί κοντά στους Δίδυμους Πύργους και η 11η Σεπτεμβρίου είχε καταστρέψει ό,τι είχε καταφέρει να κτίσει, όμως, με επιμονή και σκληρή δουλειά είχε ορθοποδήσει, αυτή τη φορά στη Wall street. «Δεν ήταν εύκολο, τα χρήματα ήταν πολλά, το νοίκι υψηλό, ο κόσμος είχε πανικοβληθεί, έτρεχε δεξιά και αριστερά. Τώρα, όμως, δουλεύω με καλό κόσμο» είχε περιγράψει ο ίδιος.

Είχε εξομολογηθεί ότι δεν ονειρευόταν την ίδια καριέρα για τα παιδιά του. «Την τέχνη δεν μπορείς να τη μεταδώσεις, είναι κάτι που αποκτάς με τα χρόνια. Αν θέλουν να βαδίσουν στα βήματά μου, ας το κάνουν ευχαρίστως, όμως, δεν το βλέπω. Είναι δύσκολη και σκληρή δουλειά» είχε πει. «Έρχονται και μου λένε ότι αν δεν το φτιάξεις εσύ, δεν μπορεί κανένας άλλος, με πιέζουν να δέχομαι δουλειές», είχε πει χαρακτηριστικά.

Είχε γεννηθεί στους Βώρους, όπου τελείωσε το δημοτικό, στη συνέχεια έμαθε την τέχνη του τσαγκάρη στις Μοίρες , το 1965 έφυγε για την Αθήνα, τέσσερα χρόνια αργότερα έμαθε ότι στις ΗΠΑ ζητούσαν τεχνίτες και αναχώρησε από την Ελλάδα.